StartKulinaria

Próba druga

chleb proba drugaPo raz kolejny piekłam dziś chleb. Znów zniewalający zapach wypełnił cały dom. Ale tym razem chlebek wyszedł... lepszy :) Ładniej wyrósł i ma delikatniejszą skórkę. Mam nadzieję, że taka tendencja się utrzyma ;) Poczytałam sobie trochę, zapoznałam się z dobrymi radami piekarzy-amatorów i skorzystałam z nich przy "produkcji" nowego bochenka. Przy poprzednim pieczeniu w pierwszej fazie w piekarniku było stanowczo za mało pary. Dzisiaj naprawiłam ten błąd :)

Czytaj więcej: Próba druga

W całym domu pachnie chlebem :)

chleb na zakwasieDziś był pracowity dzień. Upiekłam wielką górę pit, zrobiłam niezwykle aromatyczny syrop korzenny, ale przede wszystkim dziś powstał mój pierwszy chleb. Drożdżowe bułeczki są już u nas standardem, ale chleb piekłam po raz pierwszy. Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej razowej. Pachnie naprawdę niesamowicie. I na zachętę dla mnie - przed kolejnymi próbami piekarskimi - smakuje całkiem, całkiem ;)

Czytaj więcej: W całym domu pachnie chlebem :)

Hummus po polsku?

Na specjalne życznie i z inspiracji mojej młodszej siostry stworzyłam hummus z grochu. Ale... ponieważ słowo hummus oznacza ciecierzycę, to ten nowy produkt nazywamy grochus ;) Na pewno znajdzie on swoich amatorów. Smak ma nieco bardziej słodkawy i chyba delikatniejszy. Ja jednak stanowczo wolę hummus.

Czytaj więcej: Hummus po polsku?