Ma. uwielbia kotlety. Właściwie ona uwielbia chyba każde "mięsko". Ponieważ chwilowo nie trąbią w mediach o ptasich grypach i świńskich anginach, to cena mięsa raczej rosnie, niż spada. A czasem chcemy zrobić obiad na dwa dni, albo gości sie spodziewamy. A skoro Ma. uwielbia kotlety, to trzeba się zatroszczyć, żeby i dla niej starczyło, i dla gości ;) Dlatego sfałuszujemy kotlety mielone :)
Umiecie robić kotlety mielone? Fałszywe zróbcie tak samo, jak te "prawdziwe" - jedyna różnica jest taka, że do fałszywych należy dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
Jeśli nie umiecie robić kotletów mielonych lub chcecie wypróbować nasz sposób ich przyrządzania, to skorzystajcie z poniższego przepisu.
Składniki
0,5 kg mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
2/3 szklanki kaszy jaglanej
2 jajka
Czerstwa bułeczka namoczona w mleku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka oregano
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
2-3 ząbki czosnku
2 cebule
Bułka tarta do obtoczenia kotletów.
Wskazówki
Bułeczkę namoczyć w mleku. Przygotować kaszę jaglaną, np. według tego sposobu. Kaszę wrzucić do dużej miski i zostawić do przestudzenia. Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić na patelni (na małej ilości oleju). Dodać do kaszy. Kiedy kasza i cebula będą już przestudzone, dodać mięso, jajka, sól, przyprawy, wycisnąć czosnek. Całość dobrze wyrobić. Uformować kotlety. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.